Viata de familie - manualul taticului incepator

 Ati luat decizia sa faceti marele pas de la un cuplu la un cuplu cu copil. Pe langa anxietatea performantei (da, doamnelor, si ei au asemenea dubii si complexe), oare mai e ceva de facut? Poate de pus bani deoparte pentru cumparaturi? Gasit un doctor bun? Altceva?

1. Fii un tata responsabil

Majoritatea tatilor incepatori au varste undeva intre 23 si 35 de ani, adica suficient de aproape de varsta la care totul e posibil, cerul e limita, iar consecintele par sa se topeasca la orizont. Stilul de viata dinainte de conceptie poate insa duce la probleme diverse ale copilului/familiei, care ar putea fi evitate cu aceasta regula simpla: fiti responsabili.

Consumul de alcool in exces, ca si consumul de droguri, poate duce la deficiente transmisibile genetic. Un tata a carui sanatate este afectata de alcool poate afecta in felul acesta sanatatea fatului, de la vedere, la organe interne si capacitatea intelectuala. Un tata care fumeaza in timpul sarcinii mamei (daca starea ei de greata ii permite) creaza un mediu propice multor tulburari de sanatate pentru copil.

Asadar, viitori tati: faceti o schimbare de stil de viata cu cel putin un an inainte de a incerca sa concepeti. Limitati consumul de alcool in acea perioada, incercati sa incetati consumul de substante nocive - inclusiv tutun. Daca e cazul, adoptati un stil mai sanatos de viata pentru restul vietii.

2. Ia decizii mature

Decizia unui cuplu de a avea un copil ar trebui sa fie precedata de o analiza sobra si matura a unor factori esentiali, printre care: maturitatea partenerilor, conditii medicale, resurse suficiente. Nu este vorba de a astepta pana aveti o vila cu trei etaje si destui bani pentru a va trimite copilul la Oxford pentru studii, ci de minimul necesar unor conditii decente de viata.

Maturitatea si stabilitatea cuplului este poate cel mai important factor. In majoritatea cazurilor de divort dupa aparitia copilului, cauzele pot fi gasite intr-o analiza insuficienta a stabilitatii cuplului, valorile commune ale partenerilor, etc. Tensiunile si efortul la care este supus cuplul dupa ce apare copilul duc adesea de la incertitudine si ambiguitate la ruptura. Cel mai tragic este faptul ca tocmai copilul va suferi cel mai mult de pe urma despartirii. 

3. Pregateste-te pentru meseria de tata

Sa presupunem ca sunteti intr-o relatie stabila si ati luat o decizie responsabila de a avea primul copil, iar asteptarea de 40 de saptamani a inceput. Responsabilitatile tatalui nu se limiteaza la preluarea sarcinilor domestice de la mama sau mersul impreuna la controale. Pe langa acestea, tatal ar trebui sa se informeze asiduu despre diferite aspecte ale sarcinii, nasterii si primelor luni din viata, folosind ampla literature de calitate existenta pe internet; sa fie consitient de diferitele etape ale sarcinii si de schimbarile psihice si fiziologice prin care trece mama; sa se instruiasca in detaliu despre nastere, riscuri si diferite scenarii; sa pregateasca un mediu sanatos, confortabil si sigur pentru nou-nascut; si sa se educe in toate sarcinile pe care le poate prelua imediat dupa nastere. Daca mama accepta, tatal ar trebui sa mearga la cat de multe controale posibil si mai ales sa fie prezent la nastere.

Pe langa ajutorul real pe care il poate da mamei, privilegiul de a-si cunoaste copilul inca de la nastere ar trebui sa fie un motiv sufficient pana si pentru cei mai tematori tati.

sursa:desprecopii.com

 
(0 Votes)

Super User

Contact psiholog Pitesti

Adresa:

Strada Banat nr.16 Bloc B12 parter, Pitesti


Telefon:

0745167254 Cocea Cristiana
0740210102 Enache Cati-Camelia

Email:
office@psihoterapiepitesti.ro